Jun 12, 2024

Duurzame bruiloften: de toekomst van trouwen


Duurzaam past helemaal bij mij

Een duurzame bruiloft past natuurlijk helemaal bij mij, met mijn Groen Kaartje website. Ik ben zelf een groot fan van duurzame alternatieven, zoals natuurlijke zeepjes en het gebruik van kruiden uit de natuur.  

Duurzaam leven is voor ons ook emigreren naar de natuur. Dat is wat wij gaan doen. We willen dichter bij de natuur zijn, meer van de natuur eten en i.c.m. met ons gebruik van natuurlijke basisbehoeftes past dit perfect.

Onze bruiloft in juli is deels duurzaam. We hebben natuurlijk digitale kaartjes verstuurd ?, het bedankje voor onze gasten zijn cactus plantjes verpakt in gerecycled kartonpapier. We gebruiken droogbloemen die daarna weer verkocht kunnen worden of jaren kunnen blijven staan. Mijn jurk komt uit een sample sale (was nog steeds hartstikke duur, maar het is een overblijfsel uit de winkel; de pasjurk).

Steeds meer bruidsparen kiezen tegenwoordig voor duurzaamheid bij het plannen van hun bruiloft. En waarom ook niet? Een groene bruiloft is niet alleen beter voor het milieu, maar biedt ook tal van voordelen op het gebied van kosten, originaliteit en stijl.

Wil je hulp bij het organiseren van jullie unieke duurzame bruiloft. Neem dan contact op met weddingplanner Michele van Nature Weddings.

In deze blog vertel ik je waarom een milieuvriendelijke bruiloft zo belangrijk is, welke voordelen en mogelijkheden het biedt om je eigen groene bruiloft te realiseren.

Waarom kiezen voor duurzaam trouwen?

1. Milieuvriendelijke bruiloft: één van de grootste redenen om voor een duurzame bruiloft te kiezen, is de positieve impact op het milieu. Een traditionele bruiloft kan behoorlijk wat afval en CO2-uitstoot veroorzaken, van de trouwkaarten en decoraties tot het vervoer en het voedsel. Door bewuste keuzes te maken, kun je deze impact aanzienlijk verminderen.

2. Kostenbesparing: duurzaam betekent niet automatisch duurder. Integendeel, vaak kun je door slimme en duurzame keuzes te maken juist geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van seizoensgebonden bloemen, digitale trouwkaarten, tweedehands jurken of zelfgemaakte decoraties.

3. Uniek en origineel: een duurzame bruiloft biedt talloze mogelijkheden om je bruiloft echt persoonlijk en uniek te maken. Je kunt kiezen voor alternatieve locaties, unieke digitale trouwkaarten, originele decoraties en persoonlijke accenten die je gasten niet snel zullen vergeten.

Voordelen van een duurzame bruiloft

Zero waste bruiloft: door bijvoorbeeld te kiezen voor digitale uitnodigingen zoals die van Groen Kaartje, verminder je niet alleen het papierafval, maar bespaar je ook op verzendkosten en de CO2-uitstoot van het transport. Onze digitale kaarten zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook uniek en origineel. Je kunt ze volledig naar wens aanpassen, waardoor ze perfect passen bij het thema van je bruiloft.

Groene trouwlocaties: overweeg een buitenlocatie, zoals een bos, tuin of strand. Dit bespaart niet alleen op energieverbruik voor verlichting en airconditioning, maar geeft je bruiloft ook een prachtige en natuurlijke sfeer. Vergeet niet om een back-up plan te hebben voor slecht weer!

Tweedehands trouwjurken: het hergebruiken van een jurk (preloved bruisjurk) is milieuvriendelijk en helpt afval te verminderen. Bovendien zijn tweedehands jurken vaak veel goedkoper dan nieuwe, wat je budget ten goede komt. Je kunt prachtige, unieke jurken vinden in bruidsmodewinkels, online platforms en consignatiewinkels, en kleine aanpassingen laten doen om de jurk perfect aan te passen aan jouw stijl en wensen. Nikita Bruidsmode heeft een grote collectie aan tweedehands trouwjurken.

Alternatieve ringen: Ook kun je leuke originele vervangers voor ringen bedenken. De goudprijs staat op dit moment hoog, dat betekent dat ringen nu erg prijzig zijn. Voor onze bruiloft hebben wij gekozen voor iets anders… Mijn aanstaande mag vanwege zijn werk geen ringen dragen en dat samen met de hoge goudprijs heeft ons gebracht op een ander origineel idee. Onze dochter heeft ringen gemaakt met loom bandjes en die gaan we na de bruiloft in epoxy gieten. Hoe leuk en origineel is dat ?En zo kun je dus leuke unieke vervangers van ringen bedenken.

Milieuvriendelijke decoraties: gebruik natuurlijke materialen zoals hout, steen en bloemen voor je decoraties. Vermijd plastic en andere niet-afbreekbare materialen. Huur decoraties in plaats van ze te kopen, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Biologische catering bruiloft: kies voor biologische, lokale en seizoensgebonden catering. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor versere en smaakvollere gerechten. Overweeg om vegetarische of veganistische opties aan te bieden, wat de ecologische voetafdruk van je bruiloft verder kan verkleinen.

Duurzame bruidstaart: laat je bruidstaart maken van biologische ingrediënten en versier hem met eetbare bloemen of vruchten in plaats van suikerpasta. Dit geeft een prachtige en natuurlijke uitstraling en is net zo lekker ?

Alternatieve vervoersmiddelen: moedig je gasten aan om met het openbaar vervoer te komen of carpoolen te regelen. Voor jezelf kun je kiezen voor een elektrische auto of zelfs een fiets voor een echt unieke binnenkomst.

Conclusie

Een duurzame bruiloft is niet alleen een verantwoorde keuze, maar biedt ook talloze voordelen op het gebied van kosten, stijl en originaliteit. Van digitale uitnodigingen tot lokale bloemen en duurzame catering, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Door bewust te kiezen voor duurzame opties, creëer je een prachtige, unieke en milieuvriendelijke bruiloft die je gasten nog lang zullen herinneren.

Wil je meer inspiratie en tips voor een duurzame bruiloft? Neem dan een kijkje op Nature Weddings. Michele is een geweldige weddingplanner voor alles wat met groene bruiloften te maken heeft. Ze heeft hier ook een mooie blog over geschreven.

Bij haar gaat het om het bruidspaar en hun bucketlist – hun stijl, hun rituelen, en hun unieke vibe. Haar missie is om een belevenis van te maken misschien zelfs een avontuur.

Plan je droombruiloft en maak een positieve impact op de wereld. Veel plezier met het plannen van je duurzame bruiloft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *